Nyitólap arrow Hírek arrow VALLÁS
 

Bejelentkezés


Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!

Szavazások

Kedves látogató, te melyik korosztályba tartozol?
 

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég olvas minket
Hallottaink

VALLÁS

 

 


FELVIDÉKI TESTVÉRTELEPÜLÉSÜNK, LUKANÉNYE ZARÁNDOKAI CSÍKSOMLYÓN ÉS GYERGYÓCSOMAFALVÁN

Fotó: Kuzma Mária (Lukanénye)

 lukanenyei_zarandokok_csiksomlyon.jpg
 lukanenyei_zarandokok_csomafalvan.jpg
FÉNYKÉPES TUDÓSÍTÁS A CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚRÓL
 bb_csiksomlyo_3.jpg
 bb_csiksomlyo_4.jpg
 bb_csiksomlyo_5.jpg

2013. MÁJUS 18., PÜNKÖSDSZOMBAT:

CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ

Fotók: Kovács László, Balázs József, Ambrus Árpád, Kuzma Mária

2013_csiksomlyoi_kegytemplom.jpg
 A Csíksomlyói Kegytemplom.
 f_templom_008.jpg
 A csomafalvi zarándokok csütörtökön reggel 8 óra körül csatlakozhatnak az alfalvi keresztaljához a templom előtti téren. Az autóbusz(ok) szombaton reggel 7-kor indulnak Csomafalváról Csíksomlyóra.
 2013_csiksomlyoi_motto.jpg
 Az idei búcsú mottója: "Boldog vagy, mert hittél." (Lk 1,45)
 somlyo_2_ln.jpg
 Felvidéki testvéreink, a lukanényeiek idén is érkeznek a csíksomlyói búcsúra - természetesen Csomafalván lesz a szállás
 somlyo_3_ln.jpg
 Csomafalvi zászló a csíksomlyói búcsún

 

 
2013. MÁJUS 12: ELSŐÁLDOZÁS CSOMAFALVÁN

Fényképes beszámoló. Fotók: Baricz Zsuzsa, Ambrus Péter Katalin, Köllő Dávid

2013_elsoaldozas_3_baricz_zsuzsa.jpg
 2013_elsoaldozas_5_baricz_zsuzsa.jpg
2013_elsoaldozas_1_ambrus_peter_katalin.jpg
 2013_elsoaldozas_4_baricz_zsuzsa.jpg
 2013_elsoaldozas_2_kollo_david.jpg
A magyar Ozsvári Csaba készítette a pápa misekönyvének aranyozott borítóját

Pernye Andrea tudósítása

 ferenc_papa_husvet.jpg
 

Aki nézte a Húsvéti Szentmise közvetítését a Vatikánból meghatódva tapasztalhatta, hogy azt a misekönyvet, amelynek aranyozott borítóját az immár Magyar Örökség Díjas Ozsvári Csaba készítette és a Magyar Katolikus Egyház ajándékozta II. János Pál pápának, amit Benedek pápa is használt, most Ferenc pápa miséjén is, a Föld sok-sok lakójával együtt látható volt.

Már aki tudta, hogy mit lát, mert a magyar TV közvetítésben és a papi kommentárban sajnos erről szó sem esett.

A külföldi tudósításokban gondolom még kevésbé. Jó lenne Csaba páratlan művészetét a világgal [az egyházon belül is (a magyarral kezdve) kívül is] megismertetni, mert erre mindannyian zugligeten belül és kívül büszkék lehetünk, ahogy bármely nép büszke lenne.

Az sem mellékes, és legközelebbi alkalommal erre is gondoljunk, hogy a misekönyv felmutatásakor, a Magyarok Nagyasszonya és magyar szentek tekintenek a Szent Atyára, de a pápai címer mellett a Szentkorona is látható. (Ez az akadémiai laudációban is elhangzott és láthatóan megfogta az embereket. Talán ezt másoknak is elmesélhetnénk. Csaba szerintem hiteles és jó „reklámhordozója” is lehet(ne) az egyháznak, élete, munkássága példaadó, alkotásai maradandóak. Kár lenne nem észrevenni, nem tudni és elhallgatni. ….

ÁLDOZÓCSÜTÖRTÖK ÉS ELSŐÁLDOZÁS CSOMAFALVÁN
 Május 8-án ÁLDOZÓCSÜTÖRTÖK: Urunk mennybemenetelét ünnepli az egyház. Csomafalvi miserend: 9.45-től Szászfaluban, 11.00 és 18.00 órától a központi plébániatemplomban.

 Fotó: Ambrus A. Árpáddscn0452.jpg

  Május 12-én, vasárnap 10 órától zajlik az elsőáldozással egybekötött ünnepi szentmise Csomafalván. Az elsőáldozók névsora megtalálható a Gyergyócsomafalvi DÉLHEGYALJA 2013 / áprilisi számában.

 


KÁJONI JÁNOS EGYHÁZI KÓRUSTALÁLKOZÓ A 100 ÉVES DITRÓI JÉZUS SZÍVE-TEMPLOMBAN

Fotó: Málnási Demeter

 csomafalvi_krus.jpg
A csomafalvi egyházi kórus

 

A Kájoni János Egyházi Kórustalálkozót idén a gyergyóditrói egyházi kórus szervezte. A házigazdák az újfalvi, remetei, borszéki, maroshévízi, alfalvi, csomafalvi, tekerőpataki, tölgyesi, szárhegyi és három gyergyószentmiklósi énekkart fogadtak a Jézus Szent Szíve templomban.

További részletek itt:

 

http://szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/aez-az-enek-azert-mas-mert-a-hivo-ember-lelkebol-jonÁPRILIS 6.: GYÜMÖLCSOLTÓ BOLDOGASSZONY - BÚCSÚ SZÁSZFALUBAN

A Nagyhét miatt az egyház március 25-ről április 8-ra tette át Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét. A szászfalusi templomnál április 6-án, szombaton, 11 órától kerül sor az idei búcsúra és ünnepi szentmisére.

 

szaszfalusi_kapolna_3.jpg
 szaszfalusi_kapolna_belulrol.jpg
 ÁPRILIS 7: AZ ISTENI IRGALMASSÁG VASÁRNAPJA

TEMPLOMBÚCSÚ FELVIDÉKI TESTVÉRTELEPÜLÉSÜNK, LUKANÉNYE JÓPÁSZTOR TEMPLOMÁBAN

Kegyelemteljes búcsút kívánunk felvidéki palóc testvéreinknek!

 2013_jopasztor_templom.jpg
 Lukanénye Jópásztor-templomát 1996-ban, a Magyar Millennium évében szentelték fel. A régi plébániatemplom búcsúját november 1-én, Mindenszentek napján tartják. 
  

 

 

 
 

 

HÚSVÉTVASÁRNAPI SZERTARTÁSOK ÉS ESEMÉNYEK

 Az eledelszentelésre húsvétvasárnap hajnalban, 6 órakor kerül sor. Kilenckor indulnak a lovas határkerülésre a templom előtti Kossuth térről. Az itthonmaradt hívek fél 11-kor keresztaljával indulnak a határkerülők fogadására, majd visszaérkezéskor, a templom főbéjáratánál megismétlik a határban elmondott "orálást" és imádságot. Ezt követi dél körül az ünnepélyes húsvéti nagymise.

 img_1288.jpg
 
 
 
 
 
MÁRCIUS 30: NAGYSZOMBAT ÉS HÚSVÉT VIGÍLIÁJA
2008_nagypentek.jpg
Nagyszombaton gyakorlatilag semmilyen egyházi szertartás nincs. Ezen a napon lehet még meglátogatni a meghalt Krisztust a templomban.
img_0144.jpg
 A katolikus időszámításban szombat este a sötétedés után már vasárnap van, ezért a szombat esti misét vasárnap vigíliájának nevezik. Csomafalván idén a feltámadási szentmise szombaton 19 órakor kezdődik. Húsvét vigíliája az év legszebb, de legbonyolultabb szertartása. A pap az öt részből álló szertartást fehér öltözékben végzi: 1.Tűzszentelés és húsvéti gyertyagyújtás; 2. Igeliturgia kilenc olvasmánnyal; 3. Szenteltvíz megáldása, keresztelés, keresztségi fogadalom megújítása; 4. Eukarisztia liturgiája; 5. Húsvéti körmenet (kikerülés) az Oltáriszentséggel és gyertyákkal 
 
 

 

 

 

MÁRCIUS 29., NAGYPÉNTEK

Imádunk téged, Krisztus, és áldunk téged!

Mert szent kereszted által megváltottad a világot!

dscn0444.jpg 

 A csomafalvi plébániatemplomban a Szent Kereszt előtti hódolat 18 órakor lesz.

Nagypénteken az egyházban nincs mise, mert ezen a napon maga Jézus, az örök főpap mutatja be az áldozatot. Téves és kerülendő kifejezés a csonka mise. Nagypénteken igeliturgia van, áldoztatással. A pap a szertartást piros öltözékben végzi – a piros a vértanúság liturgikus színe. A papság és a segítők teljes csendben vonulnak be a templomba, s az üres oltárszekrény (tabernákulum) előtt arcra borulnak. Ezt követi az igeliturgia: az olvasmány Isten szenvedő szolgájáról szól, majd a szentlecke után János evangéliumából olvassák fel (vagy éneklik) Jézus szenvedéstörténetét, a passiót. Ezután következnek ünnepélyes formában az egyetemes könyörgések. Majd körmenetben behozzák a keresztet, amely előtt tisztelegve minden hívő kifejezheti háláját és imádatát a megfeszített Krisztus iránt. Az igeliturgiát áldoztatás követi, a nagycsütörtöki misén konszekrált kenyérrel. A szertartást egyszerű könyörgés zárja, nincs áldás, nincs elbocsátás. 
 
 
 
MÁRCIUS 29., NAGYPÉNTEK: KERESZTÚT RÓMÁBAN A COLOSSEUMNÁL
dscn1554.jpg

   Nagypénteken - erdélyi idő szerint - 18 órakor zajlik a Passió szertartása a vatikáni Pápai Bazilikában, majd 22.15-kor kezdődik a "Via Crucis" a Colosseumnál. A keresztútat a Duna TV is élőben közvetíti Rómából.

A nagypénteki elmélkedést március 29-én olvassák fel a Colosseum mellett a Ferenc pápa által vezetett Via Crucis szertartásán. Az elmélkedéseket libanoni fiatalok írták, Béchara Boutros Raï bíboros, a maroniták antióchiai pátriárkája vezetésével. Az elmélkedéseket tartalmazó illusztrált kiadványt, amely a Vatikáni Könyvkiadó gondozásában jelent meg, már március 25-étől lehet kapni a római könyvesboltokban.

Minden állomást egy XIX. századból származó Via Crucis festmény illusztrál, amelyet egy palesztin ferences készített, és amelyet Betlehemben őriznek.

  Részletek itt: http://orokvaros.network.hu/blog/roma-kozossegi-oldala-hirei/via-crucis-papai-keresztut-romaban-2013

 
 
 
 
 
MÁRCIUS 28., NAGYCSÜTÖRTÖK
nagybojti_kep.jpg

 Március 28-án, Nagycsütörtökön, 18 órától az Oltáriszentség és a papság szentségének alapítása emlékére tartnak szentmisét Csomafalván a központi plébániatemplomban.

Rómába utazó harangok, híveik lábát mosó papok, böjt és mély gyász, ami mögött ott a feltámadás öröme – a húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, Jézus Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékezünk. 

Nagycsütörtök az utolsó vacsora, Jézus elárultatásának és elfogatásának a napja. A nagycsütörtöki szentmise a lehető legnagyobb ünnepélyességgel kezdődik: zúgnak a harangok, megszólalnak a csengők és az orgona is. A könyörgések után kíséret nélkül énekel a nép, a csengőt a kereplő váltja fel. A néphagyományban az él, hogy ilyenkor a harangok Rómába mennek. Az orgona és a csengők legközelebb a nagyszombati esti szentmisén (feltámadási szentmise) hangoznak fel ismét, ekkor térnek vissza Rómából.

 
 
 
 
 
MÁRCIUS 28., NAGYCSÜTÖRTÖK: SZERTARTÁSOK RÓMÁBAN
ferenc_papa.jpg
Nagycsütörtökön délelőtt fél 10-től a Szent Péter bazilikában szentmise keretében szentelte meg Ferenc pápa a krizmát. 17.30-kor a római "Casal del Marmo" fiatalkorúak börtönében tartja meg a nagycsütörtöki misét a szentatya. A szentmisén az intézet ötven elítéltje vesz részt, fiúk és lányok, Ferenc pápa 12 különböző vallású és nemzetiségű fiatalnak mossa meg a lábát. Ezzel az egyszerűséget előtérbe helyező új pápa szakít az eddigi hagyománnyal, korábban ugyanis valamelyik római bazilikában tartották meg a lábmosás ceremóniáját.
 

 

 
 

2013. március 13: "HABEMUS PAPAM!"

Tudósított Rómából: Ambrus A. Árpád

dscn2960.jpg
 dscn2979.jpg
 dscn3049.jpg
 dscn3118.jpg
 
 

 

 FEBRUÁR 13., HAMVAZÓSZERDA: SZIGORÚ BÖJTI NAP ÉS A NAGYBÖJTI IDŐSZAK KEZDETE

Hamvazószerdán községünkben a következő sorrend szerint lesznek a szentmisék: háromnegyed 10-tól Szászfaluban, 11 és 17 órától a központi plébániatemplomban.

nagybojti_kep.jpg


 

 

 

FEBRUÁR 2.: GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY
 dscn0435.jpg

 

 


JANUÁR 6-7: VÍZKERESZT, HÁROMKIRÁLYOK ÉS A HÁZSZENTELÉS BEFEJEZÉSE CSOMAFALVÁN
 dscn0823.jpg
dscn0834.jpg
 dscn0877.jpg


 

 

 

 

 
< Előző   Következő >


 

© 2015 Gyergyócsomafalva
Minden jog fentartva! 2007 Ambrus Aladár
Design: ASL.hu | ASL, ahol segítségre lelsz